GAP'da ürün deseni değişiyor

Tarım diyarı Şanlıurfa'da 50 bin dekar'da ekimi yapılan kimyon'un hasadına başlandı. Türkiye'de kimyon üretiminin yüzde 30'ü Şanlıurfa'dan karşılanıyor.

Tarım diyarı Şanlıurfa'da 50 bin dekar'da ekimi yapılan kimyon'un hasadına başlandı. Türkiye'de kimyon üretiminin yüzde 30'ü Şanlıurfa'dan karşılanıyor.

Sulanabilir tarım alanlarıyla Türkiye’nin tahıl ambarı olan Şanlıurfa'da sulama alanları artınca Tarım ve Orman Bakanlıgının danışman desteği ile çiftçiler, alternatif ürünler ekmeye başladı. 

Şanlıurfa'nın sulanabilir bereketli topraklarında hububata alternatif olarak Kimyon, Soya, Patates, Soğan ve Sarımsak gibi alternatif ürünler tercih  ediliyor.

GAP'ın lokkomitif kenti Şanlıurfa'da ikinci ürün olarak, Ayçiçeği, yer fıstığı, turşuluk biber, kornişon ve mısır gibi  alternatif ürünler yetiştiriyor. 

Sulanabilir tarım alanlarının genişlemesiyle ürün çeşitliliği artan Şanlıurfa’nın Harran Ovası'nda son yıllarda Hububata alternatif, kimyon ekimi dikkat çekiyor.

Ovada, pamuk, mısır, mercimek ve buğdayın yanında Eyyübiye ilçesinin Sağlık mahallesinde binlerce dönüm alanda tıbbi aromatik bitki olarak kimyonun 50 bin dekar'da ekimi yapıldı ve bu yıl yaklaşık 3 bin 500 ton rekolte bekleniyor. 

Şanlıurfa'nın yaklaşık 6 milyon 400 bin dekar verimli arazilerinde Türkiye'nin mercimek üretiminin yüzde 36'sı, Kimyon üretiminin yüzde 30'u, buğday üretiminin yüzde 10'u ve arpa üretiminin ise yüzde 11'i karşılanıyor.

Sağlık Mahallesinde kimyon hasadı,Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, tarım danışmanları ve çiftçilerin katılımı ile  yapıldı.

Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy;"Sağlık mahallesindeyiz. Burada şu anda kimyon hasadı yapıyoruz. Üreticimiz yaklaşık otuz dekarlık bir alanda kimyon üretimi yapıyor. Bu birinci ürün kimyon. Şu anda emekçiler de hasat yapıyorlar. Biz hasat için buradayız. Hem kimyonun tanıtımını hem de bölgedeki değişik ürünlerin Türkiye coğrafyasında yayınımını göstermek için tarla günleri yapmaya devam ediyoruz. Şanlıurfa'da yaklaşık elli bin dekar kimyon üretimi var. ve Türkiye kimyon üretiminin yüzde otuzunu Şanlıurfa tek başına üretiyor. Hem gıda sanayinde hem kozmetik sanayinde hem de kimya sanayinde kullanılan bir ürün. Bunun için de Şanlıurfa birinci ürün ve ikinci ürün su özellikle Gap bölgesinin suya açılmasından ve suyun burayı bereketlendirmesinden sonra bu bölgede biz hızlı bir şekilde ürünlerimizi çiftçilerimize tanıtıp üretimlerini yapmalarını sağlıyoruz. Bu devletimizin desteklerini de doğru bir şekilde çiftçimize ulaştırarak hem verimliliği hem kaliteli üretimi hemde sürdürülebilir ve kaıtlı alandaki istatisdiki bilgileride doğrultmaya çalışıyoruz. İnşallah bundan sonrada hep sahada olacağız ve çiftçilerimizle beraber olacağız.

Türkiye biliyorsunuz üretim planlamasıyla artık stratejik ürünler dediğimiz ülkemizin gıdasını ve ülkemizin beslenmesinde kullanılan ürünlerden vazgeçmeyecek ve bunları ülkemizin nüfusuna göre planlıyoruz. Planlı üretim dediğimiz iş bu. Ancak tarlalarımız boş kalmasın diye özellikle GAP bölgesinde iki ürün ve üç ürün alabiliyoruz. Birinci ürün ve ikinci üründe birinci ürün dediğimiz Yani birinci ürün dediğimiz buğdaydan önce veya buğdaydan sonra kullanacağımız pamuktan önce veya pamuktan sonra kullanacağımız mercimek, soya, kimyon bu gibi ürünleri de biz burada üretmeye çalışıyoruz. Biz asla stratejik ürünlerimizden vazgeçmeyeceğiz. Tarımsal üretim planlamasıyla Türkiye Cumhuriyeti şunu yapacak kendi milletini kendi vatandaşını ve dışarıdan gelen turistleri besleyecek bir duruma getirmeye çalışıyor. Dün Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi Türkiye tarımda bir dev aslında çiftçimizi küçümsemek isteyenler çiftçimizin bir iş yapmadığını söyleyenler doğru söylemiyorlar sizde sahadasınız bizde sahadayız emekçileri görüyorsunuz eli öpülecek ve alnından öpülecek olanlar onlar emekçilerimizden de çiftçilerimizdende Allah razı olsun onlara teşekkür ediyoruz."

Kimyon ekimi yapan çiftçi Mehmet Türk;"Hedefimizde başka ürün çeşitlerine bakmaya başladık artık buğday, mısır pamukta ziyade daha değişik ürünler daha kar getirisi yüksek ürünler denemeye çalışıyoruz. Baktık buda güzeldir kar getirisi yüksektir bu kadar işçi çalışıyor kar geitirimizden ziyade bu kadar işçide çalışıyor bunun sayesinde. Eger ben buradan birşey kazanırsan komşum yarın öbür gün komşum kazandı bende ekecem yani kim istemezk."

Çiftçi Mustafa Avcı;" Şuanda Harran Ovası en güzel yılını yaşıyor ilk önce yağan yağmurladan Allaha şükür. Harran ovası bu sene dağı olsun, köyü olsun mevsim güzeldir. İkicisi Harran Ovasında kimyon ekilmesi yer fıstığı ekilecek çeşitlenme olacak. Buğday var, pamuk var çok güzel bir şey

Sağlık mahallesi muhtarı ve çiftçi Halil Demir;" Daha önce herkes buğday ekiyordu, mercimek ekiyordu, pamuk ekiyordu, Pamumta ekiliyorda vatadaş fazla kazanmıyor mesala mercimekten olsun buğdaydan olsun. Biirnci ürün olarak kimyon ekilde bu sene Mehmet Türk kardeşimiz ekti inşallah tarla verimi iyi olur çünkü biz gördüğümüze göre iyidir. O yüzdem verim iyi olur herkes burada kimyon ekmeye başlar