Şanlıurfa'da yapay zeka ile Tarım uygulaması çiftçilere anlatılacak

Anadolu Bor Vakfı'nca desteklenen bir yazılım firmasının tarımsal üretimde yapay zeka destekli sulama, gübreleme ve organik ilaçlama ile ilgili projesi Şanlıurfa'da çiftçilere anlatılacak.

Gebze Üniversitesi Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç  Dr. Nurgül Kıtır Şen’in tarımsal üretimde yapay zeka destekli sulama, gübreleme ve organik ilaçlama ile ilgili projesi Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliği ile 10 Temmuz 2024 günü, saat : 10.00’da Şanlıurfa tarım il müdürlüğü tesislerinde çiftçilere anlatılacak.

 

 

Firmanın seralar ve açık alanlardaki deneme ve üretim alanları ile firmanın başka üreticiler için tesis ettiği toplam 300 dekar kadar yaban mersini, ahududu ve çilek üretim sahalarında çok başarılı bir üretim yapılmaktadır.  Ayrıca, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesindeki deneme sahalarında, hem de üreticilerin bahçelerindeki başarılı üretimleri oldu.

Biri üretici, diğeri robotik kodlama yazılımcısı olan ve otomotiv sektöründe tecrübeli iki kişinin saha ve yazılım bilgisinin bir araya getirilmesi suretiyle  geliştirdikleri  yazılım;  endüstriyel otomasyon mimarisi üzerine kurulu ve endüstriyel PC, gübre tankları, topraklı veya topraksız tarım için toprak içerisine konumlandırılan en az 1 adet sensör, bu sensör yardımıyla toprağın nemi, ısısı, iletkenlik değeri, azot ve potasyum (azot ve potasyum referans değer olarak alınır) verilerini merkeze kablosuz yaklaşık 30 km. (60 km. çapında) mesafe içerisinden ileten tümleşik kablosuz ağ yapısına sahip olan sistem, yine sisteme tümleşik meteorolojik istasyon ile bunların bağlantıları ve uzaktan kontrollü selenoid vana sistemlerinden oluşmaktadır. 

Bitkilerin ihtiyaç duydukları bitki besin maddeleri ve miktarlarını mililitre bazında (orantısal bazda) sulama suyuna aktarıp, su ile gübrenin homojen karışımını sağlayarak damla sulama ile toprağa verilen su ve gübre miktarı sistem tarafında kayıtları tutularak geçmişe yönelik raporlayabilmekte; tümleşik meteoroloji istasyonu vasıtasıyla sistemin kurulu olduğu bahçe için hava hareketleri (ayaz, kar, yağmur, rüzgar, havadaki nem, rüzgarın yönü ve hızı) gibi meteorolojik olaylar sisteme kayıt edilmekte ve geçmişe yönelik raporlanabilmektedir,

Gebze Teknik Üniversitesi öğretim üyeleriyle birlikte bitkilerin stres durumları ve konfor durumlarının zaman ve tayınının sağlanarak doğru zamanda besleme programı gerçekleştirilip bitki gelişim ve veriminin en üst seviyeye ulaştırılması için ortak çalışma yürütülmektedirler.

Sistem tüm verileri bulut veri tabanına kayıt etmekte ve kurulum zamanından başlayarak yapılan ve sensörlerden alınan tüm verilerin günlük aylık ve yıllık bazda özet ve detay raporlarını operatöre sunabilmektedir.

Ankara Ziraat Fakültesi ve Bakanlığımızca alanında ilk olarak yeni test deney yöntemi oluşturulup bu test deney yöntemine göre onaylanan sisteme, Ziraat Bankası 2 yıl ödemesiz 5 yıl ödemeli kredi sağlıyor, maksimum 40 milyon TL ve yatırımın % 25 ini yatırımcının sübvanse etmesi isteniyor.

Kredi faizinin  %75 lik kısmını  Ziraat Bankası karşılıyor. Kredilendirmede Banka’nın kredi verme şartları geçerli oluyor.Hollanda gibi tarımsal üretim sistemlerinde çok ileri düzeyde olan bazı batılı ülkelerin bu sistemi alabilmek için devrede oldukları da ifade edilmektedir.Sistemin bir dekara kurum maliyeti 15.000 Euro olup en az 10 dekarlık bir bahçe tesisi ekonomik olacaktır.Özellikle yaban mersini, ahududu gibi katma değeri yüksek olan, ihracat sorunu olmayan  ve yurt içinde kilogram fiyatı 1.000TL civarında olan ürünlerin üretilmesi çok karlı olacaktır.Yeni dikilen bir yaban mersini bitkisi o yıl yarım kilo, ertesi yıl 3 kg kadar ürün vermektedir.Dekara 500 adet saksılı bitki  yerleştirildiğinde, ikinci yılda 1.500 kg verim alınabilecektir. Türkiye'de yaban mersininin kilosu 1.000 TL civarında satılmaktadır. Buna göre hemen ikinci yılda 1 dekardan 1.500kg × 1.000 TL/ kg = 1.500.000 TL satış yapıldığında;10 dekardan 15 milyon TL  satış yapılacaktır.Üretim ve işçilik masrafları (sadece 1 kişi yeterlidir) az olacaktır. Yaban mersini yurt içinde çok aranan ve ihracatı da çok kolay olan bir üründür.