Türkiye'deki Nar üretiminin yüzde 20'si Şanlıurfa'dan karşılanıyor

İnce kabuklu, iri taneli kendine has kokusu, rengi ve tadıyla AB coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen Suruç Narı'ında hasat başladı.

İnce kabuklu, iri taneli kendine has kokusu, rengi ve tadıyla AB coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen Suruç Narı'ında hasat başladı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği tarafından 2023 yılında tescillenen tek nar çeşidi olan Suruç narında hasat başladı.

Türkiye'deki Nar ütetiminin yüzde 20'si Şanlıurfa'dan karşılanıyor.  Yıllık yaklaşık 300 bin ton üretilen Suruç narı, Suruç Ovası’nın 2015 yılında suya kavuşmasıyla birlikte üretiminde %50 artış olurken her yıl geçen yıl nar üretimi artıyor.

Tarihi kökeni Babil Asma Bahçeleri’ne dayanan Suruç narı, Türkiye’nin Avrupa Birliği tarafından tescil edilen 21 coğrafi işaretli üründen biri olarak dikkat çekiyor.

Suruç narının kalitesi organik olarak korunurken, AB Tescili ile uluslararası pazarlarda da tanınırlılığı artıyor. İnce kabuklu, iri taneli kendine has kokusu, rengi ve tadıyla  Avrupa ve Türkiye’nin dört bir yanında yoğun talep görüyor.

Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, Suruç sofralık çeşidi olan narımız Avrupa Birliği'nde tescil edildikten sonra bizim buradaki üretimimiz %50 artı ve burada üretilen narlar artık %70'i Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor Taze nar bir de nardan elde ettiğimiz nar ekşisi Avrupa'da ciddi rağbet görüyor. Suruç narı ince kabuğu iri taneleriyle kendine has özel bir çeşittir. Avrupa birliği tarafından Türkiye'de tescil edilen 21 tane ürün arasında tek tescilli nar çeşididir.  Suruç ovası sulamaya açılmasıyla beraber narımızda %50 oranında artmaya başladı çiftçilerimiz tekrar nar üretimine başladılar.

Özellikle Tarım İl Müdürlüğü olarak narımızın organik yetişmesi için tamamen çiftçimizin yanındayız bu bahçelerimiz de ilaç kullanılmıyor yani bunlarıımız tamamen ilaçsız organik olarak yetişiyor. Organik olarak yetişiyor. Suruç'a has bir nar çeşididir bu nar çeşidini başka bölgelerde denemeye kalktık orada da olur mu olmaz mı diye oradaki verim tat aroma buradaki tat ve aroma veremedi

Nar üreticisi İlyas Kaplan,Su bittikten sonra buradaki bütünler ağaçları hepsini söktüler, su geldikten sonra biz tekrar yeni yetiştirmeye başladık yani bu eski zamanlar daha çoktu buradaki nar ağaçları şu anda biraz sayıları azaldığı için yavaş yavaş millet yetiştirmeye başlıyor.  Özelliği mayhoştur ne tatlıdır ne de eşidir yani insan yedikten sonra buna alıştığın zaman bırakamaz tiryakisi olur yani narin tadına ama işte bizim bunu yurtdışına Avrupa'ya daha da fazla açılmamız lazım ya bunları kendimiz üretiyoruz hem kendimizde satış yapıyoruz yani mesela bu bölgede tüketiyoruz sofralık da meyve suyu da olarak kullanılır nar ekşisi de olarak kullanılır işte sofralıktır meyve bütün meyvelerin bütün tadı bunlar da var. bu narın tadını ancak burada burada bulabilirsiniz dedi.